Wat is Galactoarabinan en waarom we van dit vochtversterkende ingrediënt houden

Josh Rosebrook

Wat is Galactoarabinan

Met de introductie van onze nieuwe Daily Acid Toner,zijn we een geheel nieuw ingrediënt gaan gebruiken: Galactoarabinan – een biopolymeer bestaande uit galactose en arabinose. Het is vermeldenswaard dat dit ingrediënt binnen de voedings- en supplementenindustrie bekend is onder zijn synoniem, Arabinogalactaan, waar het vaker wordt gebruikt als ingrediënt, compleet met uitgebreide klinische studies. Andere, minder gebruikelijke synoniemen zijn arabogalactaan en galactoarabinine. In cosmetica staat het gewoon bekend als galactoarabinan, dat we in het vervolg ‘GA’ zullen noemen. Om goed uit te leggen wat het doet in een huidverzorgingsformule, gaan we eerst wat meer achtergrondinformatie bekijken.

39,00

Arabinogalactanen maken al duizenden jaren deel uit van het menselijk dieet, we wisten het alleen niet tot voor kort (in de afgelopen 30 jaar). GA zit verstopt in de primaire en secundaire celwanden van plantencellen – zoek en je kunt GA overal in het plantenrijk vinden! GA behoort tot een belangrijke groep koolhydraten die bekend staan als hemicelluloses (niet-zetmeelpolysachariden) en is aangetroffen in zaden, bladeren, wortels, fruit en sap. De meest voorkomende commerciële bron van GA zijn de lariksen, een naaldboom van het geslacht Larix die over de hele wereld verspreid voorkomt in Europa, Siberië, Azië en Noord-Amerika. Larikshout heeft toepassingen in verschillende industrieën, waaronder hout voor de bouw en de reeds genoemde voedingsmiddelen- en supplementenindustrie. Lariks groeit in overvloed, maar duurzaamheid moet altijd een overweging zijn. Lariks is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij verantwoordelijke leveranciers die de Forest Stewardship Certification (FSC) dragen.

Josh Rosebrook
Josh Rosebrook

Terwijl GA een groot scala aan huidverzorgings- en formuleringsvoordelen heeft (waar we zo meteen in zullen duiken), is het gepast om onze hoed te tippen aan een verbazingwekkende klinische studie uitgevoerd door Dion, Carine et al, gepubliceerd in 2016 in het wetenschappelijke tijdschrift, Nutrition and Metabolism. De wetenschappers voerden een placebo-gecontroleerde, dubbelblinde en gerandomiseerde studie uit over een periode van 12 weken, en concludeerden dat Arabinogalactaan onthoud, dat is GA als in voedsel) het immuunpotentieel van het lichaam om zich te verdedigen tegen veel voorkomende menselijke ziekteverwekkers aanzienlijk verhoogde. In het geval van een gewone verkoudheid, verminderde GA het aantal episodes met 23%! Voedingsbronnen van arabinogalactanen zijn onder meer preizaad, wortel, radijs, peer, maïs, tarwe en tomaat. Bronnen van GA zijn ook kruiden zoals Echinacea, Baptisia tinctoriaplant, en Curcuma longa of Kurkuma, dat wordt aangetroffen als ingrediënt in onze Active Infusion Oil, Active Enzyme Exfoliator, Advanced Hydration Mask, Complete Moisture Cleanse, Hydrating Accelerator, en Vital Balm Cream.

44,0077,00
44,0077,00
32,0088,00
39,0083,00
55,0099,00

Over naar huidverzorgingsformules, waar GA een beetje de underdog is – niet vaak gebruikt, maar krachtig in prestaties. Als cosmetica-ingrediënt heeft het vele functies binnen een formule, maar het wordt beschouwd als een “filmvormer” volgens de CAS classificatie. In alle openheid moeten we zeggen dat vanwege de octrooiwetgeving rond GA, het meeste van wat we weten over dit ingrediënt in huidverzorging afkomstig is van de fabrikant die gebruik maakte van laboratoria van derden om beweringen te valideren.
GA is een hoogmoleculaire polysaccharide, een biopolymeer waarvan is bewezen dat het de werkzaamheid van alfahydroxyzuren (AHA’s) ondersteunt, en dat is precies waarom het werd gekozen voor de Daily Acid Toner: het zorgt voor een milde exfoliatie met weinig kans op irritatie. GA is ook effectief bij het verminderen van transepidermaal waterverlies (TEWL), oftewel vochtverlies aan het huidoppervlak. TEWL is een belangrijke biomarker van de gezondheid van de huidbarrière; een optimaal functionerende barrière zal effectiever zijn in het vasthouden van vocht. Het analyseren van TEWL is ook een manier om de kans op huidirritatie te beoordelen. Om het eenvoudig te houden: door de TEWL te verlagen, wordt ook de kans op irritatie verlaagd. GA ondersteunt dus niet alleen de exfoliërende functie van AHA’s, maar verlaagt ook de kans op huidirritatie door de TEWL te verlagen. Tot slot helpt GA fijne lijntjes en rimpels te verbeteren, samen met een algehele ‘volheid’ van de huid door een verhoogde vochtretentie.

Sources
Dayan, Nava. Skin Aging Handbook: an Integrated Approach to Biochemistry and Product Development / Edited by Nava Dayan. Norwich, NY: William Andrew, 2008.
Dion, Carine et al. “Does larch arabinogalactan enhance immune function? A review of mechanistic and clinical trials.” Nutrition & metabolismvol. 13 28. 12 Apr. 2016, doi:10.1186/s12986-016-0086-x

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828828/

D’ADAMO, PETER, N. “Larch Arabinogalactan is a Novel Immune Modulator”. J. Naturopath. Med. 1996, (4);32-39

https://www.dadamo.com/txt/index.pl?3004

CIR. Safety Assessment of Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics. https://www.cir-safety.org/sites/default/files/polysaccharide%20gums.pdf

https://patents.google.com/patent/WO2013169221A1/en

https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/index.cfm?fuseaction=search.details_v2&id=33968

https://www7.lonza.com/products-services/consumer-health/personal-care/search-by-brand/laracare-a200.aspx

Britannica, The Editors of Encyclopaedia. “Larch”. Encyclopedia Britannica, 30 Jan. 2019, https://www.britannica.com/plant/larch. Accessed 30 March 2021.

https://www.greenspec.co.uk/building-design/cladding-selecting-species/

138,00
Uitverkocht
72,00
44,0077,00
88,00
55,0099,00
39,00
55,00
44,0077,00
55,0099,00
39,0083,00
44,0077,00
Josh Rosebrook Ingredients

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Selecteer een Afleverpunt

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.